Cine sunt finalistele competiției Rezidența FemArt 2020

Proiectele desemnate câștigătoare în cadrul competiției FemArt 2020 aparțin regizoarelor:

Gabriela Forfotă

Gabriela Forfotӑ a studiat filmul ȋn cadrul Digital Filmmaking la SAE Amsterdam (2009) și este absolventӑ a masterului de film documentar de la Universitatea Babeṣ-Bolyai Cluj-Napoca (2019). A participat la mai multe ateliere internaționale de film documentar: IDFA Academy, Interdoc, DocStories BlackSea, Cineimpact Academy, Riga Summer School, NISI MASA-BIEFF, fARAD, Visegrad Film Forum, EICTV Cuba, Aristoteles Workshop, Film Spring Open. A regizat și co-regizat documentare de scurt-metraj în România, Letonia, Olanda, Cuba care exploreazӑ identitatea ṣi multiplele ei sensuri. În prezent lucrează la primul său lungmetraj documentar cu titlul “FOLK!”.

Alina Șerban

Alina Șerban este actriță, dramaturgă si regizoare, inițiatoarea teatrului cu mesaj social rom în România și câștigătoare a numeroase premii internaționale. Ea și-a făcut debutul in regie de film cu scurtmetrajul “Bilet de iertare”, prima peliculă din România care tratează subiectul sclaviei romilor din perspectivă romă, abordat încă de la piesa ei de teatru “Marea Ruşine”. În rezidența FemArt, va lucra la noul ei scenariu de film, “Eu contez”.

Carmen Tofeni

Carmen este regizoare de film documentar, director de imagine și autoare de proiecte videodance. Carmen și-a facut debutul ca director de imagine cu lungmetraj “Ivana cea groaznică”, un film hibrid între documentar și ficțiune, care a câștigat numeroase premii internaționale. Ca regizor de film documentar, ea alege subiecte personale și intime, primul scurtmetraj fiind un portret al solitudinii filmat cu bunica ei “Există gânduri…”, iar lungmetrajul cu care participă la rezidența Femart 2020 este un portret de frați, în care pornește în cautarea acelui erou cu care s-a întâlnit în copilărie, fratele, și pe care-l redescoperă prin procesul de filmare a acestui documentar.

Ana Țăran

În urma obținerii diplomei de master la departamentul de Fotografie și Imagine Dinamică a Facultății de Arte Plastice de la UNARTE, București (în 2016), am urmat cursurile la departamentul de Cinema de la Geneva University of Art and Design. Pasionată de multiplele forme ale artei, am căutat să reunesc în creațiile mele diferite limbaje artistice. Îmbin astfel fotografia cu arta video și cinematografia. În ultimii cinci ani, am fost onorată să particip la mai multe festivaluri de film, precum: Festivalul Cinéma du Réel, Paris (2020), Festival dei Popoli, Florența (2019), Festivalul Corto in Accademia, Macerata (2016). În cadrul rezidenței FemArt 2020, particip cu scenariul Cosmografia, inspirat dintr-o amintire din propria mea copilărie.

Andreea Vălean

Andreea Vălean este cel mai des regizor de teatru și film. În timpul liber scrie scenarii de film pentru alții și câteodată și pentru ea. Proiectul cu care participă în acestă rezidență se numește Tikkun Olam ( termen din iudaism care se traduce prin “Repară lumea”).