Rezidența FemArt 2020 din perspectiva membrilor juriului

Rezidența FemArt 2020 a fost foarte productivă, foarte bogată. Am avut laolaltă cinci proiecte foarte diferite – unele dintre ele de film documentar, altele de ficțiune, unele aflate în faze incipiente, iar altele la primul sau al doilea draft. De asemenea, am avut maniere de abordare complexe, de la experimental la proiecte bazate pe povești personale și, împreună, un amestec de perspective și sensibilități. Acest lucru a fost foarte important și benefic, pentru că ceea ce ne-am dorit a fost, în primul rând, să avem diversitate.

Geoffroy Grison, consultant scenarii, Team leader Rezidența FemArt 2020

Mă bucur mult că alături de Anamaria Antoci am reușit să extindem proiectul pe care l-am lansat în 2015. După ce am organizat singură două ediții, din entuziasm si dorința de-a favoriza o schimbare de perspectivă în cinema-ul românesc, anul acesta ne-am unit forțele și, dincolo de premiile oferite, am reușit crearea unui grup în care emulația si creativitatea au fost limbajul comunicării, alături de excelenții traineri și în dialog cu alte tinere regizoare, din Franța si România. Bilanțul concret al acestei săptămâni, dezvoltarea acestor cinci proiecte și infuzia de curaj și perspective concrete de lucru pentru 5 regizoare fac parte dintr-un proiect mai mare, inițierea spiritului unei comunități, care poate oferi sprijin pentru membrele ei, și de care societatea noastră are nevoie.

Anca Damian, inițiatoarea proiectului și membru al board-ului ARFC

Cu sigurață sunt multe cineaste, scenariste sau regizoare care au proiecte pe masă sau în sertar și și-ar dori să le aducă în fața publicului, însă poate se simt vulnerabile sau nu se simt încă pregătite și atunci, dacă văd că sunt persoane sau organizații deschise să le sprijine, poate vor căpăta mai mult curaj să iasă în față și să își ducă mai departe ideile spre a deveni film.

Anamaria Antoci, producătoare de film, membră a board-ului ARFC

Am descoperit în ultimii ani o mulțime de talente feminine și mi se pare că, poate, cumva am ignorat involuntar cu toții aceste prezențe și profunzimea discursului artistic pe care îl au. Mi se pare că un demers cum e cel de la FemArt este extrem de necesar și benefic, de la felul în care s-a făcut selecția până la faptul că toate aceste scenarii – povești sunt puternic personale, au o latură intimă, delicată și plină de forță, în același timp. Faptul că aceste povești vor fi spuse, ne va ajuta pe noi, indiferent că suntem femei, bărbați, cineaști, public, specialiști sau simpli iubitori de film. Indiferent de existențele noastre, aceste voci extrem de articulate completează o panoramă a vieții și a emoțiilor, care simt că era incompletă.

Ada Solomon, producătoare de film, membru juriu Rezidența FemArt 2020