Cine sunt finalistele competiției Rezidența FemArt 2021
Cinci cineaste aflate la început de carieră vor participa la RezidenÈ›a FemArt 2021 – o săptămână intensivă de training È™i mentorat, organizată de către AsociaÈ›ia Română a Femeilor în Cinema (ARFC) la BucureÈ™ti, în perioada 3 – 8 octombrie.
Proiectele filmelor de lung metraj ale cineastelor Carina-Gabriela DaÈ™oveanu, Corina Andrian, Brijitta Kanyaro, Monica Elena Pascu È™i Anelise Salan au fost selectate în urma participării la Apelul – Concurs de proiecte, derulat în cadrul programului FemArt în perioada 30 mai – 15 iulie 2021.
Să cunoaștem finalistele:

Carina-Gabriela
Dașoveanu
Carina-Gabriela Dașoveanu
Carina-Gabriela Dașoveanu s-a născut pe data de 21 decembrie 1998, în Râmnicu Vâlcea, România. Încă din copilărie a fost atrasă de lumea teatrului, participând la Festivalul Mondial de Creativitate din San Remo, Italia și câștigând diverse premii la competițiile de teatru naționale. Deși a urmat liceul cu profil real, obținând 10 în bacalaureat la matematică, atracția pentru universul cinematografic a făcut-o pe aceasta să se înscrie la facultatea de film. A fost admisă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, București, la Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj și la alte 5 facultăți de film de top din Anglia. Carina și-a continuat studiile la UNATC unde a fost admisă prima. Filmul ei de licență a fost nominalizat la Festivalul de Film de la Cannes, la Cinéfondation, unde a și reușit să câștige locul 3, iar în prezent Carina este masterandă la Arta Regiei de film, UNATC, la clasa domnului profesor Laurențiu Damian.

Corina Andrian
Corina Andrian (aka. Red-Cor) este o regizoare premiată internaÈ›ional si artist de miÈ™care, care momentan activează în Londra. Aspiră spre o cinematografie tangibilă, în care digitalul devine fizic È™i experimentează cu materialul oferit de viață, utilizând conceptele de timp È™i miÈ™care într-un tot sinestezic. Pentru Corina, “a privi” nu implică doar văzul, ci întreaga inteligență corporală. Titlul filmului cu care a aplicat: “The Chair” (Scaunul)

Brigitta Kanyaro
Brigitta Kanyaro este actrita, scenarista, regizor si defapt orice in film, depinde de cerinte si onorariu. Clujeanca a absolvit studiile de actorie la viena, intre timp lucrand la diverse proiecte, debutand in 2019 cu scurt-metrajul “Annamalai”. In acest moment este in post-productie cu al doilea scurt-metraj “Stille Post” si a inceput dezvoltarea debutului de lung-metraj “Catharsis”, la care va lucra in cadrul rezidentei.

Monica Pascu
Arta pentru mine înseamnă căutarea de sensuri È™i perspective noi. Mă fascinează modul în care progresează cinematografia atât din punct de vedere tehnic, cât È™i narativ. Sunt Monica Pascu, absolventă a Facultății de Film din cadrul Universității UNATC BucureÈ™ti, secÈ›ia Arta Montajului, promoÈ›ia 2020. Am realizat numeroase scurtmetraje È™i mediu metraje în genuri diferite de film – pentru mediul academic, concursuri, festivaluri. AÈ™ menÈ›iona aici “A Christmas Carol”, scurtmetraj ce a câștigat Premiul de Avangardă la “Festivalul InternaÈ›ional Pavlec” din Cehia. Pregătirea mea artistică, în special din zona de pictură, mă ajută să pot înÈ›elege È™i ilustra mai uÈ™or diferite compoziÈ›ii vizuale. Cu ajutorul tehnicilor de artă modernă am realizat scenariul “Rahova”, în cadrul căruia se urmăreÈ™te povestea a patru tineri ce se luptă cu repercusiunile deciziilor lor din trecut sub forma unui imperiu narcotic (format cu ani în urmă) pe cale de prăbuÈ™ire. Filmul doreÈ™te să răspundă la întrebarea: Cum poÈ›i răzbate în momentele cele mai grele din viață? – È™i intenÈ›ionează să încurajeze È™i să transmită că în ciuda oricăror lucruri negative care se întâmplă în viață oamenilor, există totuÈ™i o cale de izbândă.

Anelise Sălan
Anelise Sălan este director de imagine È™i regizoare stabilită în BucureÈ™ti. A studiat Jurnalismul la Universitatea Media È™i a absolvit Masteratul de Jurnalism la Universitatea din BucureÈ™ti. A lucrat în ProTV din primul an de facultate È™i după 12 ani a decis că vrea să devină freelancer. A studiat fotografia la Școala Populară de Artă BucureÈ™ti È™i a început să lucreze ca fotograf pe platourile de filmare din România È™i Cehia. “Să nu mor în vis” a fost primul ei documentar de lung metraj ca director de imagine È™i editor. Filmul a fost selectat la Marburg International Ethnographic Film Festival care a avut loc in Germania in 2018. ÃŽn acelaÈ™i an, a ajuns până ăn semifinale în competiÈ›ia oficiala a International Women’s Film Festival (IWFF) din Florida, SUA. Primul scurt metraj pe care l-a filmat si regizat a fost realizat în cadrul Aristoteles atelierului de film documentar Aristoteles Workshop a căștigat premiul pentru cel mai bun documentar al ediÈ›iei AW din 2018 si a fost selectat în competiÈ›ia oficială de documentar din cadrul festivalului “Filmul de Piatra” 2019. Al doilea scurt-metraj realizat în timpul carantinei Covid19 din România, a fost selectat în competiÈ›ia oficială de scurt metraj din cadul festivalului “Filmul de Piatra” 2021